UA-52517073-1 (null) | nieuws | RK SUSTEREN

Nieuws

Cluster-Kerk-Wereld

overlegwatercomiteindonesie

Vastenactie 2019:

“ Schoon water verandert alles”.

De parochies van het dekenaat Susteren willen dit jaar gaan collecteren voor de Watervoorzieningen in bergdorpen op het eiland Flores in Indonesië.

Vanwege slechte (of geen ) sanitaire voorzieningen worden er openbare toiletten gebouwd en voorzieningen aangelegd voor schoon drinkwater.


Even je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten: we staan er in Nederland nauwelijks bij stil wat een luxe het is dat we kranen in huis hebben waar altijd schoon en veilig water uit komt. In grote delen van de wereld is water ver weg en vaak ook onveilig. Dat veroorzaakt talloze problemen: op het gebied van gezondheid, opleiding en scholing, economische ontwikkeling en de verhouding tussen mannen en vrouwen. Vooral vrouwen en kinderen in het bijzonder, ondervinden namelijk de gevolgen van de watercrisis.Wat doet Vastenaktie dit jaar?Vastenaktie steunt in 2019 waterprojecten in Indonesië, Congo, Niger, Nicaragua en Sierra Leone, die zorgen voor infiltratiesystemen, putten , pompen of opslagtanks. Enkele cijfers - 89% van de mensen (6.5 miljard) heeft toegang tot water op minder dan 15 minuten lopen;- 844 miljoen mensen hebben géén schoon drinkwater ter beschikking;- 263 miljoen mensen moeten langer dan een uur lopen voor water;- 159 miljoen mensen gebruiken water dat direct uit de rivier of uit een meer komt; van hen woont 58% in sub-Sahara Afrika.- 2,3 miljard mensen beschikken niet over sanitaire basisvoorzieningen;- iedere 90 seconden sterft er een kind door vervuild water.

WM1TDNAG8ZDWRIA1