UA-52517073-1 Archives for 2017 | nieuws | RK SUSTEREN

Nieuws

Cluster-Kerk-Wereld

2017

Pauselijke onderscheiding voor Paul Wouters

Paul Woueters

Door Cor Voorter

Dieteren - Paul Wouters heeft zaterdag 9 december jl. uit handen van Deken Lauvenberg de pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ ontvangen vanwege zijn verdiensten gedurende 25 jaar, zowel binnen de parochie van de Heilige Stephanus als ook binnen het Parochiecluster Susteren. Hij is penningmeester van het kerkbestuur en vervult dezelfde functie eveneens binnen het dekenaal bestuur van het dekenaat Susteren. Verder maakt hij deel uit van de Diocesane Financiële Commissie van het bisdom Roermond.

Lees verder.....

Zaterdag 16 december:“Samen voor de Voedselbank”

Net als afgelopen jaren vindt de actie Samen voor de voedselbank plaats bij de PLUS-supermarkt in Susteren en bij de Supermarkt Jan Linders in Pey-Echt. Tussen 09.00 en 12.30 uur in Susteren bij de PLUS-supermarkt en in de middag tussen 13.30 en 17.30 uur bij de Jan Linders-supermarkt te Pey-Echt. Het winkelend publiek wordt gevraagd om de actie te ondersteunen en om aan de hand van een vastgesteld boodschappenlijstje één product (meer mag natuurlijk altijd!) extra te kopen en na betaling van de boodschappen het extra product in te leveren bij de actievoerders. Het gaat om lang houdbare producten zoals pasta’s, rijst, blikken met groente, vlees of pastasaus, koffie en thee, pakken houdbare zuivel en vruchtendranken, broodbeleg zoals hagelslag, chocoladepasta, pindakaas, jam en stroop. Verder nog bak- en olijfolie.

Zondag 3 december: Klarinettrio in Basiliek Susteren

Zondag 3 december, de Eerste zondag van de Advent, wordt de Eucharistieviering van 11.00 uur in de H. Amelbergabasiliek opgeluisterd door een klarinettrio van Harmonie St. Cecilia – Susteren. Het trio bestaat uit de muzikanten, Elaine Schreurs, Lon-yin Hinssen en Theo Nohlmans.


Lees verder.....

100 jarig bestaan Kerk en Parochie Mariaveld

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Parochie Mariaveld werd opgericht. In 1917werd tevens begonnen met de bouw van de kerk, die in 1918 in gebruik werdgenomen. Wij willen deze feiten herdenken.Als begin voor deze festiviteiten hebben wij gekozen voor vrijdag 8 december 2017,het hoogfeest van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen, Beschermvrouw van onze Kerken Parochie. Om 19.00 uur zal mgr. E. de Jong voorgaan in een H. Mis. Hij zalgeassisteerd worden door pastoor-deken Lauvenberg en kapelaan Amir.

Lees verder.....

Concert Studium Chorale in Amelbergabasiliek.


koor

“Veni et audi, komt en hoort” is het thema van het concert, dat Studium Chorale op zaterdag 2 december om 20.00 uur geeft in de H. Amelbergabasiliek in Susteren. Studium Chorale, het professionele kamerkoor van Limburg, heeft een feestelijk programma samengesteld rond de drie centrale figuren in de advents- en kerstthematiek. Jesaja, Johannes de Doper en Maria hebben een sleutelrol in de aanloop naar het kerstfeest. T

Lees verder.....

SINT MAARTEN in de parochies

St Martinius2

Zowel in de kerk Roosteren als ook in de kerk van Nieuwstadt zijn de kinderen van harte welkom om te horen wie Sint-Maarten is.

Lees verder.....

Parochiecluster Susteren Heropening oude kerkhof Nieuwstadt


Pasted Graphic 2

Het oude kerkhof van Nieuwstadt is van overheidswege midden jaren ’80 gesloten. Sinds die tijd heeft het kerkhof een monumentenstatus gehad. Grafrechten zijn sinds die tijd niet meer verlengd hoeven te worden. Door de gemeente Echt-Susteren is het toegestaan om het oude kerkhof van Nieuwstadt te heropenen. Het kerkbestuur heeft besloten om deze heropening in te laten gaan per 1 januari 2018. Dit besluit heeft twee grote consequenties. Allereerst kan er per direct kan er weer begraven worden op het oude kerkhof. Grafrechten zijn vanaf dan verkrijgbaar voor minimaal 10 jaar en ten hoogste voor 40 jaar. Ten tweede zullen van de bestaande graven de grafrechten moeten worden vernieuwd.


Lees verder.....

Zondag 5 november a.s. Muziek van Telemann in Basiliek Susteren


Pasted Graphic

Zondag 5 november, tijdens de eucharistieviering om 11.00 uur a.s. is er muzikaal kwartet te gast in de H. Amelbergabasiliek te Susteren. Het is inmiddels traditie te noemen dat tijdens deze eerste-zondag-van-de-maandvieringen de muzikale omlijsting in handen van o.a. solisten, gastkoren of -ensembles. Deze keer is de beurt aan een kwartet bestaande uit viool, dwarsfluit, cello en orgel.Lees verder.....

Kerktelevisie in het Parochiecluster Susteren

Kerk TV

Met ingang van zondag 15 oktober a.s. is het mogelijk om de Heilige Missen die ’s zondags worden opgedragen in de parochiekerk van Nieuwstadt, live te volgen of achteraf terug te kijken. Ouderen en mensen die slecht ter been zijn kunnen, met een beetje technische ondersteuning, kijken naar de uitzendingen van Kerk-TV. In eerste instantie is het project opgestart om zieken en ouderen betrokken te laten blijven bij de kerkelijke activiteiten binnen de parochiegemeenschap.

Lees verder.....

Zondag 1 oktober a.s. Maria-gezangen in de H. Amelbergabasiliek

Karin van der Walveronique van der Heijden

Zondag 1 oktober a.s., tevens de eerste zondag van deze Mariamaand, worden tijdens de eucharistieviering van 11.00 uur in de basiliek van Susteren bijzondere Maria-gezangen uitgevoerd door de solisten Karen van der Wal (sopraan) en Veronique van der Meijden (altmezzo). De orgelbegeleiding is in handen van Ad Gijzels.Meer dan tien eeuwen lang heeft de Heilige Maria talloze componisten geïnspireerd, waaronder Hildegard von Bingen, Mozart, Schubert, César Franck en vele anderen. In Susteren voeren de twee solisten in duet Maria-gezangen uit van Camille Saint Saens, Joseph Rheinberger, César Franck en Jean Langlais. De laatste is een Franse componist uit de 20ste eeuw.

Lees verder.....

DIERENZEGENING EN GEZINSMIS Woensdag 4 oktober

hondjekatje


Op woensdag 4 oktober zijn in de kerk van Nieuwstadt om 19.00 uur alle huisdieren met hun baasjes van harte welkom.In de gezinsmis vieren groot en klein het feest van de heilige Franciscus, die een grote dierenvriend was en liefhebber van Gods schepping. De viering van Werelddierendag en de viering van het feest van de heilige Franciscus horen bij elkaar.Het kinderkoortje Suëstra uit Susteren zingt tijdens deze mis.

Lees verder.....

Zondag 17 september a.s. Rondleiding Schatkamer & Basiliek Susteren


Evangeliarium

Door Cor Voorter

Zondag 17 september a.s. zwaaien de deur van zowel Schatkamer ‘t Stift, als ook de deuren van de H. Amelbergabasiliek open voor publiek. De stadgidsen verzorgen een gecombineerde rondleiding. Deze begint in ’t Stift met een korte videopresentatie en een bezoek aan de schatkamer, waarna de rondleiding wordt vervolgd in de basiliek van Susteren.

Lees verder.....

LEZING DOOR ANTOINE BODAR


 

ABodar

Op 18 september vindt in ’t Stift te Susteren voor vrijwilligers en geïnteresseerden uit het dekenaat Susteren, een lezing plaats door de priester Antoine Bodar.

Deze lezing draagt als titel:

“DE VREUGDE VAN HET KERK ZIJN IN ONZE TIJD”

  Lees verder.....

Natuurvrienden Susteren Kroedwèsjviering en Fête champêtre

Door Cor Voorter
IMG_1066 (1)
Zaterdag 12 augustus a.s. om 18.00 uur, zal volgens goed gebruik door de Vereniging van Natuurvrienden, in samenwerking met het Parochiecomité van de Amelbergaparochie en een groep vrijwilligers, de traditionele Kroedwèsjviering en zegening worden gehouden tijdens een plechtige eucharistieviering in de basiliek van Susteren. Net als in vele andere plaatsen laten de kerkgangers vanuit een achtergrond van religie, cultuur en volksgebruik tijdens deze bijzondere viering al dan niet zelfgemaakte kroedwèsjes zegenen, om zo huis en haard te beschermen tegen onheil en kwaad.
Lees verder.....

Zondag 13 augustus a.s.: Stadswandeling Susteren


Basiliek Susteren-02
Zondag 13 augustus a.s. nemen de stadsgidsen belangstellenden mee op een rondleiding/wandeling langs interessante plekjes in Susteren met o.a. de oude historische kern.
Lees verder.....

Maandag 31 juli a.s. Orgelconcert Arno Kerkhof in basiliek Susteren

ArnoKerkhofs

Maandag 31 juli is er om 20.00 uur een orgelconcert in de H. Amelbergabasiliek in Susteren in het kader van het Orgelfestival Limburg 2017. Solist is Arno Kerkhof uit Lanaken (B).

Lees verder.....

Zondag 9 juli a.s.: Rondleiding Basiliek en Schatkamer Susteren

Door Cor Voorter
evangeliarium
Zondag 9 juli a.s. openen de H. Amelbergakerk en de Schatkamer van de basiliek in Susteren de deuren voor een rondleiding door het eeuwenoude monument en langs vaak even oude kerkschatten. Nog steeds spreekt de kerk tot de verbeelding en ook ontstaansgeschiedenis van Susteren is nauw verbonden met deze vroeg-romaanse kerk.
Lees verder.....

Kinderkerk Parochiecluster Susteren Zaterdag 20 mei: Kinderzegening in Mariaveld

Mariabeeld Mariaveld


Zaterdagmiddag 20 mei a.s. wordt om 16.00 uur in de parochiekerk van Mariaveld-Susteren, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen, een korte viering gehouden, waarbij de kinderzegen wordt gegeven.  De intentie van deze korte viering is, om samen biddend en zingend om hulp te vragen van Moeder Maria voor kinderen en hun gezinnen. Aan het einde van de viering  komen de ouders, de grootouders of verzorgers met de kinderen, c.q. de kleinkinderen naar voren, waarbij de kinderen apart gezegend zullen worden. Eventueel meegebrachte bloemen kunnen dan bij het Mariabeeld worden  neergelegd. Alle kinderen, klein en groot van binnen en buiten het Parochiecluster Susteren zijn van harte welkom.De voorbereidingen voor deze viering is in handen van de Werkgroep Kinderkerk van het Parochiecluster Susteren.

Lees verder.....

Parochiecluster Susteren: Roepingenzondag

roepingenzondag 2017

Zaterdag 6 en 7 mei a.s. zullen bij gelegenheid van Roepingenzondag twee priesterstudenten, Christyraj en Austin, in het Parochiecluster Susteren te gast zijn.Zij zullen de kerkgangers iets komen vertellen over hun roeping tot het priesterschap. Tevens vindt er in de parochies van het cluster (Dieteren, Susteren, Mariaveld, Roosteren en Nieuwstadt) een extra collecte (deurcollecte) plaats, na afloop ban de H. Missen, voor de priesteropleidingen van het Bisdom Roermond.


Beroering rondom ontvoerde bisschoppen SyriëGegijzelde bisschoppen
Vier jaar na hun ontvoering in Syrië is er opnieuw beroering over het lot van twee verdwenen bisschoppen, de Syrisch-Orthodoxe Mar Gregorios Yohanna Ibrahim en de Grieks-Orthodoxe Boulos Yazigi. Terwijl patriarchen van beide Kerken de martelaren gedenken, vragen Christenen in de Verenigde Staten president Trump om opheldering over de inspanningen voor vrijlating, in het bijzonder voor mgr. Yazigi die Amerikaans staatsburger is.
De twee metropolieten van Aleppo werden op 22 april 2013 ontvoerd in het gebied tussen de Syrische metropool en de grens met Turkije. De auto waarmee de twee bisschoppen reisden, werd tot stoppen gebracht door ontvoerders, hun bestuurder, de Katholiek Fathallah, werd in koelen bloede gedood en liet een vrouw en drie kinderen achter. Sindsdien heeft geen enkele groep de ontvoering geclaimd. Zes maanden na de ontvoering heeft generaal Abbas Ibrahim, hoofd van de Libanese Algemene Veiligheid, onthuld dat de plaats waar de twee ontvoerde bisschoppen zijn ontvoerd, geïdentificeerd is. Ook zouden "indirecte contact met de ontvoerders zijn gezocht” om de bisschoppen vrij te krijgen.
Lees verder.....

Muziek van Telemann in Susteren Zondag 7 mei a.s. in H. Amelbergabasiliek

Ellen Zimmer

Door Cor Voorter

Zondag 7 mei a.s. zal om 11.00 uur de Eucharistieviering in de H. Amelbergabasiliek te Susteren muzikaal worden opgeluisterd door een gelegenheidstrio bestaand uit Ellen Zimmer (sopraan), Lars Hansson (viool) en Ad Gijzels (orgel). De musici voeren werken uit van de Duitse componist Georg Philipp Telemann. Deze componist staat dit jaar bijzonder in de belangstelling vanwege de 250-ste sterfdag op 25 juni a.s.In zijn tijd was Telemann de meest gewaardeerde componist van Duitsland en staat bekend o.a. opera’s, oratoria en ruim 1200 kerkcantates. Tijdens de H. Mis worden uit enkele cantates een aantal aria’s uigevoerd.
Lees verder.....

Zondag 7 mei a.s. Rondleiding Schatkamer & Basiliek Susteren

Evangeliarium Susteren
Door Cor Voorter

Zondag 7 mei a.s. zwaaien de deur van zowel Schatkamer ‘t Stift, als ook de deuren van de H. Amelbergabasiliek open voor publiek. De stadgidsen verzorgen een gecombineerde rondleiding. Deze begint in ’t Stift met een korte videopresentatie en een bezoek aan de schatkamer, waarna de rondleiding wordt vervolgd in de basiliek van Susteren.


Lees verder.....

Gezinsmis in teken Palmpasen/Palmzondag

Mariaveld-Susteren zondag 9 april a.s.

DSC06371

GEZETEN OP HET “PAARD VAN CHRISTUS...Zondag 9 april is het Palmpasen, beter bekend als Palmzondag. Dit is de dag dat de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem wordt gevierd. Jezus trok, gezeten op het veulen van een ezel, Jeruzalem binnen. Op Palmzondag begint ook de ‘Goede Week’, de week vóór Pasen. Op zondag 9 april zijn alle kinderen uit het cluster Susteren van harte welkom in de parochiekerk van Mariaveld. Om 9.30 uur begint de gezinsmis, die wordt opgeluisterd door het “Jeugdkoor Suestra” Ook dit jaar zal er een bijzonder iemand in deze Palmpasenprocessie in de kerk van Mariaveld meelopen...een echte ezel!

Lees verder.....

Jeugdige organisten in Susteren

organisten


Tijdens de eucharistieviering op zondag 2 april in de H. Amelbergabasiliek wordt het monumentale orgel bespeeld door een drietal jeugdige organisten uit Susteren. Het zijn Bo Peusen, Vincent Roubroeks en Jordin Beckers, in de leeftijd van 12 tot 14 jaar. Zij bekwamen zich al enige jaren in het bespelen van het orgel, dat wel de koningin van de muziekinstrumenten wordt genoemd. Lees verder.....

Mariaconcert door Ensemble I Fortunelli

DSC_0492 r

Zondag 12 maart in de St. Amelberga basiliek te Susteren om 20.00 uur
De voorjaarsconcerten van Ensemble I Fortunelli mogen, zo voor de 9e keer, een traditie heten. Zoals alle voorgaande jaren vind er tijdens de zomer een projectweek plaats in Italië, die wordt afgesloten met 2 concerten. De leden van het ondertussen “vaste”ensemble zijn allen afkomstig uit Nederland en België en mede daarom zingen zij het programma graag nog een keer in Boerdonk, Neerharen en Susteren. Dit keer is het programma geheel gewijd aan Maria. Uitgangspunt zijn vijf belangrijke momenten in het leven van Maria:
Maria Onbevlekt Ontvangen, Maria geboorte, Maria Boodschap, het bezoek aan Elizabeth en Maria ten Hemelopneming.
Lees verder.....

Sopraan Margriet Laumen-Schlössels zingt in de H. Amelbergabasiliek

Margriet Schlosser

Zondag 5 maart, de eerste zondag van de maand maart is er in de H. Amelbergabasiliek in Susteren om 11.00 uur weer een Eucharistieviering muzikaal opgeluisterd door een gastsolist. Te gast is dan de sopraan Margriet Laumen-Schlössels.


Lees verder.....

VASTENACTIE 2017: BOUW MEE AAN EILANDEN VAN HOOP


El Salvador

Ook dit jaar willen de parochies van het cluster Susteren u in de vastentijd om een financiële bijdrage vragen ten gunste van de Vastenactie van de Nederlandse bisdommen. Doel is ondersteuning van vastenactieprojecten in verschillende landen in de wereld. In 2017 staat de hoofdstad van El Salvador centraal in de Vastenactiecampagne en dan speciaal de wijken Apopa en Mejicanos.

Lees verder.....

Samengaan koren Mariaveld en Susteren: Gemengd Kerkelijk Zangkoor Süestra


koorsuestra
Door Cor Voorter

Sinds 1 februari jl. kent Susteren een nieuw kerkelijk zangkoor: Gemengd Kerkelijk Zangkoor Suëstra. Het koor dat momenteel circa 40 leden telt, is ontstaan bij besluit van alle leden om samen te gaan en komt voort uit de al vele jaren bestaande kerkelijke koren van de parochies van Mariaveld en Susteren. De bestaande koren houden binnen enkele weken formeel op te bestaan, ten gunste van het nieuw gevormde koor.


Lees verder.....

Nieuwe Sittardse schola zingt in basiliek Susteren

Schola

Zondag 5 februari a.s., de eerste zondag van de maand, wordt de Eucharistieviering van 11.00 uur in de H. Amelbergabasiliek van Susteren opgeluisterd door de nieuwe gregoriaanse schola uit Sittard. De Schola Sittardiënsis Sanctus Michael, 25 man sterk, zal de gezangen van de vijfde zondag door het jaar uitvoeren. De vaste gezangen komen uit de Missa Brevis van de Italiaanse barokcomponist Claudio Casciolini.


Lees verder.....

Wijnactie goed voor 6000 Euro! Actie Vrienden van de Basiliek succesvol!

Cheque Vrienden vd Basiliek Susteren-02

Door Cor Voorter

Zaterdag 28 februari jl. werd door de Vrienden van de Basiliek een cheque van € 6000,-- aangeboden aan Deken Geert Lauvenberg van de H. Amelbergaparochie in Susteren. Woordvoerder van deze vriendengroep, Cor Voorter, benadrukte dat vooral de mensen die de wijnpakketten van deze actie gekocht hadden, hetzij als cadeau, relatiegeschenk of om een steentje bij te dragen aan de restauratie van de basiliek, óók allemaal vrienden van de basiliek zijn, evenzeer als diegenen die in stilte hebben gewerkt om de actie te doen slagen.

Lees verder.....
WM1TDNAG8ZDWRIA1